Kontakt z nami
Poleć nasz serwis
Dodaj stronę do ulubionych
Główna strona serwisuInformacje o StacjiNasze usługiSzczepieniaZdrowieMapa serwisuCiekawe adresy

Nawigacja: << >> psseswidnica.pl : Zdrowie : Jak przechowywać produkty mleczne?

 

Jak kupować i przechowywać produkty mleczne?

Anna Skwarzyńska - Oświata Zdrowotna
Tomasz Bednarski, 16.07.2003 r.

Artykuł przygotowano w oparciu o broszurę „Jak kupować i przechowywać produkty mleczne” stanowiącą część programu „Lubię zimno” realizowanego pod patronatem Ministra Zdrowia. Autor broszury: dr Dorota Cianciara. Wydawca: Polskie Towarzystwo Oświaty Zdrowotnej. Broszura finansowa ze środków: Danone.


Mleko - cudowny napój

Jak wiemy mleko jest niezbędne dla naszego zdrowia i prawidłowego rozwoju. Mleko jest jednym z najbardziej wartościowych produktów spożywczych i źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wartościowego białka oraz witaminy B2, które są niezbędne dla właściwego wzrostu, rozwoju i funkcjonowania w ciągu całego życia. Świeże produkty mleczne (np. jogurt, kefir,twarożki) zawierają kultury bakterii, które pomagają utrzymać odpowiedni skład mikroflory jelitowej i ułatwiają prawidłowe trawienie.

Mleko jest delikatne

Produkty mleczne są bardzo wrażliwe na warunki produkcji i przechowywania i mogą się łatwo zepsuć. Dlatego też bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich warunków produkcji, transportu i przechowywania na całej drodze od producenta aż na nasz stół. Jakim procesom poddawane jest mleko i jakie warunki należy mu zapewnić?

W procesie produkcji do jogurtu czy twarożku dodawane są żywe kultury bakterii i doprowadza się do ich rozmnożenia. Dzięki nim produkt nabiera walorów smakowych i zdrowotnych. Następnie artykuł ten zostaje schłodzony do temperatury +4 st. C i wówczas bakterie przestają się namnażać. Artykuły mleczne nie zawierają środków konserwujących są wrażliwe na działanie podwyższonej temperatury, która od chwili wyprodukowania aż do jego spożycia powinna wynosić od +2 st. C do +6 st. C. Powinni o tym pamiętać przewoźnicy, hurtownicy, pracownicy sklepów i my konsumenci, wszyscy bowiem tworzymy tzw. „łańcuch chłodniczy” dla świeżych produktów mlecznych.

Uwaga na temperaturę

Kiedy produkty mleczne nie są przechowywane w zaleconej temperaturze (powyżej +6 Co) bakterie zaczynają się namnażać psując smak, wygląd konsystencję produktu jak i jego walory zdrowotne. Podniesiona temperatura prowadzi do rozwoju pleśni w produkcie. Spożywanie takich produktów może spowodować zatrucia pokarmowe.

Jak kupować produkty mleczne?

Każdy kupujący powinien pamiętać, że ma wpływ na to co kupuje i zjada. Aby tak było należy kupować produkty mleczne tam, gdzie przechowywane są w warunkach jakie podano na opakowaniu, a więc w lodówce w temperaturze od +2 st. C do +6 st. C. Unikajmy zatem miejsc, w których nie zapewniono odpowiednich warunków przechowalniczych dla produktów mlecznych (poza lodówką lub w niesprawnej lodówce). Przed zakupem sprawdźmy koniecznie termin przydatności do spożycia, czy pojemniki i kubeczki nie są uszkodzone a wieczko nie wybrzuszone. W dużych sklepach samoobsługowych produkty te należy zawsze wybierać na samym końcu zakupów. Jeżeli zakupy robimy w znacznie oddalonym sklepie to zapewnijmy szybki powrót do domu, a w ciepłe dni najlepiej produkty mleczne umieścić w torbie termoizolacyjnej, która utrzymuje zimno około 1 godziny.

Nasza dbałość o właściwy transport i przechowywanie produktów mlecznych na nic się zda jeżeli nie utrzymano właściwych warunków na drodze od producenta do sprzedawcy. Dlatego zawsze zwracajmy uwagę (na ile to możliwe) jak są one dostarczane do sklepu, w którym robimy zakupy, jak są w nim przechowywane i czy nie oferuje produktów nieświeżych.

Jak przechowywać produkty mleczne w domu?

O właściwym postępowaniu z produktami mlecznymi nie możemy zapominać również w domu. Co należy zatem robić? Przede wszystkim należy je umieścić jak najszybciej w lodówce zgodnie z zaleceniami producenta lodówki. Należy również zapewnić swobodny przepływ powietrza w lodówce - artykuły żywnościowe nie powinny dotykać ścianek. Ważne jest, aby zapobiegać obniżaniu temperatury w lodówce: unikać częstego i długiego otwierania drzwi oraz wstawiania jeszcze ciepłych potraw. Rozmrażanie lodówki najlepiej wybrać na taki moment, w którym nie ma dużego zapasu żywności i nie jest gorąco.

Interwencja

Postępując zgodnie z zaleceniami, które przedstawia niniejszy artykuł, nasze mleko i produkty mleczne pozostaną świeże i zdrowe, a my bez obaw będziemy mogli cieszyć się ich smakiem.

Co jednak zrobić jeżeli kupimy produkt przeterminowany, nieświeży lub sklep oferuje go nie zachowując prawidłowych warunków przechowalniczych? W takiej sytuacji należy złożyć pisemną skargę do lokalnej stacji sanitarno-epidemiologicznej ze wskazaniem sklepu, w którym zakupiliśmy (lub chcieliśmy zakupić) produkt. Pracownicy Inspekcji Sanitarnej mają obowiązek rozpatrzyć złożoną skargę oraz zachować w tajemnicy dane osobowe osoby składającej ją. Nie mogą jednakże rozpatrywać spraw zgłoszonych anonimowo. Jeżeli zakupiony produkt jest nieświeży lub przeterminowany dobrze jest dołączyć go wraz z paragonem poświadczającym zakup do skargi (nie jest to niezbędne, ale może ułatwić postępowanie).


Biuletyn Informacji Publicznej
BIP


Gorący temat
Najnowsze
Najpopularniejsze
Wolne Oprogramowanie

Copyright © 1999 - 2003. PSSE Świdnica. Projekt nagłówka, PHP i MySQL: gregbialowas.com.
PHP i skład HTML: Tomasz Bednarski.
Administracja serwisu: Łukasz Drożdż